17 Şubat 2013 Pazar

Caz ve 16. Uluslararası Ankara Caz Festivali Üzerine

Benim müzikle tanışmam ilkokul 2'de Ankara'ya taşınmamızın ardından oldu. Hemen okul korosuna aldılar beni ve bir kaç yıl sonra da piyano derslerime başladım. Müzik eğitimim klasik ağırlıklıydı, zaten ben de klasik müziğe bayılan biriyimdir. 

Caz müzikle tanışmam ise geç oldu lise gibi sanırım (hatta ilk canlı konserim bir Japon gruptu yanlış hatırlamıyorsam). Yani caz benim klasiğe oranla daha az bilgili olduğum bir alan. Ama zamanla farklı grupları, enstrümanların caz içindeki seslerini dinledikçe benim için bir caz konserinde olmazsa olmazlar oluşmaya başladı. Bir kere piyano kadar her çeşit müziğe yakışan bir enstrüman yok, tamam belki biraz taraf tutuyor olabilirim :). Eh bir davul şart ve müziğe derinlik katması için de kontrbas.. Bu üç bileşenden sonra da bir nefesli tercihen saksafon, trompet, trombon gibi caza renk katan enstrüman varsa ehh daha ne isterim bana da oturup dinlemek düşer. Bir de vokal mı var işte o zaman tadından yenmez.

Caz festivalinde her yıl bir kaç tane konsere giderim ve bu festival bana her yıl bahar geliyor festivaller başladı mesajı verir. Ama bu yıl 16. Caz festivali temasının gitar olduğunu açıklayınca şöyle bir durdum gitar mı ama benim listemde yok nasıl olur ki acaba?? ve Önder Focan Group feat Meltem Ege konserine gittim bununla ilgili düşüncelerimi sonraki yazımda anlatmaya çalışacağım.

Gel gelelim 16. Uluslararası Ankara Caz Festivali'ne... Festivali Ankara Caz Derneği düzenliyor. Dernek 1995 yılında kurulmuş. Festival ise 1996 yılında ODTÜ Caz Günleri adıyla başlamış ve güzel de büyüyerek devam etmiş. Dernek bu festivalle dünya cazının duayenlerini Ankara seyircisi ile buluştururken Türk caz sanatçılarının yurtdışında tanınmasını da hedefliyor.

Festival bu yıl 11 Ocak'ta açılışını yaptı, 1 Şubat - 14 Mart tarihleri arasında devam edecek. Festivalin bu yılki teması ise Cazın Gitarla Dansı..

Ben derim ki hala festival devam ederken biletlerinizi alıp söyle güzel bir caz konseriyle siz de baharın gelişini kutlayın.

1 yorum:

  1. Her konser yeni kişiler kazandırır bizlere. Ne güzel:) Katildiğiniz Japon grup muhtemelen J"apan Jazz Unit" veya "Tatsuya Nakamura Dörtlüsü" grubu idi..
    Selamlar, teşekkürler

    YanıtlaSil